5 zelišč, ki so nepogrešljiva v domači lekarni

5 zelišč ki so nepogrešljiva

Ali veš, da lahko marsikatero tegobo olajšaš in celo pozdraviš z običajnimi zelišči, ki rastejo po
travnikih in gozdovih? Izbrala sem jih pet, a gotovo jih je še mnogo več, ki pozdravijo vsakršne težave.

REGRAT
Pri regratu je koristna kar cela rastlina. Njegovi listi in korenine so bogat vir vitaminov in rudnin. S
svojo grenkobo spodbuja prebavo in odvajanje vode, pomemben je tudi pri razstrupljanju telesa.
Spomladi je nadvse slastna solata iz mladih regratovih listov. Iz regratovih cvetov pa si lahko pripraviš
regratov med, s katerim si pozimi sladiš čaj.
Ali veš, da so regratovi svetovi tudi v naši Bio brusnični soli, ki je odlična za začinjanje vseh vrst solat?
Preizkusi jo: https://barbios.si/izdelek/bio-brusnicna-sol/

ČESEN
Tudi česen najdeš v Bio brusnični soli, zato je pa tako dobra 🙂 . Že stari Grki so vedeli, da je česen zelo
zdrav. Vsebuje kalij, kalcij, fosfor, selen, precej velike količine vitaminov B in C ter beljakovine. Česen
je koristen za srce, saj znižuje krvni tlak, ker spodbuja izločanje urina in širi krvne žile. Preprečuje tudi
nastajanje krvnih strdkov. Zavira nastajanje holesterola v jetrih, znižuje raven škodljivega holesterola
in dviguje raven koristnih lipoproteinov v krvi. Njegovo antibiotično delovanje učinkuje proti
bakterijam, virusom in glivičnim okužbam.

TIMIJAN
Timijan je odlična začimba za številne jedi, obenem pa je tudi zelo zdrav. Deluje protibakterijsko in
protiglivično, pomirja pa tudi kašelj in lajša izkašljevanje. Priporočajo ga za lajšanje težav pri vnetjih
dihalnih poti, pri boleznih želodca in črevesja. Je tudi odličen spodbujevalec imunskega sistema. V
kuhinji je predvsem okusen v raznih mesnih jedeh, pa tudi stročnicah, saj uravnava prebavo in
izboljša prebavljivost številnih jedi.
Ali veš, katere Barbio’s soli ga vsebujejo? Skoraj vse…

ROŽMARIN
Poleg odličnega okusa je rožmarin tudi močan antioksidant, odpravljal pa naj bi tudi prebavne motnje
in zmanjšal občutek napihnjenosti. Že od nekdaj se ga drži sloves, da izboljšuje spomin in miselno
zbranost. V ljudskem zdravilstvu se uporablja za hitrejše celjenje ran in izpuščajev, izboljšanje
prebave in izboljšanje prekrvavitve. Preprečuje prezgodnje izpadanje las in prhljaj.
Rožmarin je zelo cenjen kot začimba. Nepogrešljiv je pri zelenjavnih in paradižnikovih jedeh, pa tudi
pri mastnih mesnih jedeh. Odlično se poda tudi h krompirju. Kot tipična sredozemska začimba seveda
ne more manjkati v Barbio’s Bio mediteranski soli, s katero začiniš vse vrste rib in morskih jedi,
paradižnik, testenine…

Bio mediteransko sol dobiš TUKAJ.

OGNJIČ
V Bio brusnični soli so tudi cvetovi ognjiča. Te čudovite rože so poleg okrasa tudi izredno koristne.
Pravijo, da zdravi otekline, vnetja in trebušne bolezni. Ognjičev čaj pomaga pri prebavi in pospešuje
izločanje žolča v jetrih. Prav tako ga uporabljamo za zdravljenje vseh vrst vnetij, še posebej pri vnetju
mandljev, ustne votline in grla. Zaradi protivnetnega in protimikrobnega delovanja ga uporabljamo
pri vseh vrstah ran in opeklin. Ognjičevo mazilo pomaga tudi pri zdravljenju suhe kože, vnetja,
odrgnin in opeklin.
V kuhinji ga lahko dodamo k omletam, sirnim in zelenjavnim jedem. Z Bio brusnično soljo tako
začinimo vse vrste solat, pečena jajca, pa tudi sladko zelje ter jedi z divjačino in govejim mesom.

Delite z ostalimi:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn