Blog: 3 triki, kako otroka naučiš kuhati in se pri tem zabavaš

Glede na to, da je čas počitnic in kar nekaj otrok del počitnic preživlja tudi doma, sem danes zate pripravila nekaj namigov, kako otroke pripraviš do tega, da se lotijo samostojne priprave enostavnih jedi ter predvsem, kako jih motiviraš, da pri kuhanju vztrajajo. Na koncu pa sem zate v okviru Male šole kuhanja za otroke pripravila še 2 nova video recepta za tvoje najmlajše kuharje.

Glede na številne pogovore s prijateljicami in znankami, ki so skušale otroke pripraviti do vihtenja kuhalnice, smo največja ovira pri samostojnosti v kuhinji prav me – MAME! Se sprašuješ, zakaj? Ker kar naprej nergamo, kaj vse delajo narobe in kaj se jim utegne zgoditi pri napačni uporabi noža, ognja ali še česa. Prav tako se mnoge mame hitro razburimo, če otroci med kuhanjem packajo, ker imamo pogosto v glavi sliko, koliko časa nam bo po kuhanju vzelo še pospravljanje.

Prav iz tega razloga pogosto kuhamo kar same, otroci pa pridejo zraven šele, ko je vse na mizi.

Tokrat pa imam zate 3 namige, zaradi katerih se bodo otroci bolj z veseljem spravili za štedilnik 
  1. Zaupaj jim, da bodo v kuhinji previdni. Ko skušaš otroka naučiti denimo rezanja čebule, jim najprej vse razloži, potem pa prepusti, da čebulo narežejo sami. Prvič jim najverjetneje ne bo uspelo sesekljati čebule do popolnosti. Kljub vsemu ne vpij in povzdiguj glasu. Raje jih motiviraj, da pri rezanju vztrajajo in skušajo tehniko vsakokrat še malo izboljšati.
  2. Predstavi jim kuhanje kot igro. Kuhanje je lahko zelo zabavno, če vnaprej zastaviš cilj. Če imaš dva ali več otrok, lahko denimo prirediš med njimi tekmovanje v lupljenju krompirja. Denimo, kdo bo prej olupil 3 krompirje. Drugi način je, da jim pokažeš, kako lahko hrano na koncu okrasijo, pri čemer naj uporabljajo svojo domišljijo. Pri kuhanju smo res lahko izjemno kreativni, kar otroci obožuejo.
  3. Ves čas jih spodbujaj. Ko vidiš, da jim neka zadeva pri kuhanju ne gre od rok, ne začni s povzdigovanjem glasu. Raje jih prijazno motiviraj in jim še enkrat pokaži, kakšen je postopek. Če kaj popackajo, skušaj ohraniti mirne živce. Na koncu kuhanja raje priredi tekmovanje v pospravljanju.

Pri nas smo se odločili, da bomo to poletje čim več otrok naučili kuhanja. Prav s tem namenom smo pripravili Malo šolo kuhanja za otroke, v kateri se bodo tvoji otroci, preko enostavnih in zabavnih VIDEO RECEPTOV naučili kuhanja.

 

Katere recepte smo za tvoje najmlajše ali pa zate pripravili tokrat? 

Na koncu pa še 2 nova recepta izpod rok naših malih kuharskih mojstrov: Ožbeja in Vala!

Slastna kremna rižota
Ričet s prekajenim mesom

Zakaj ne bi kuhanja naučili tudi tvojih nečakov, prijateljev, znancev in sosedov? Deli novico z drugimi!
Imaš še kakšno prijateljico, sodelavko ali znanko, ki si prav tako želi, da postanejo njeni otroci v kuhinji samostojni? Pošlji ji povezavo na www.barbios.si in tudi njej oziroma njemu bomo pošiljali video recepte za slastne ter predvsem zdrave jedi, ki bodo razveselile male kuharske mojstre.

Kaj zate pripravljamo v nadaljevanju in kako lahko ostaneš na tekočem z dogajanjem v naši kuhinji?

Video recepte bom vsak teden objavljala na našem FB profilu. KLIKNI TUKAJ in všečkaj Barbio’s FB profil, da boš vse poletje seznanjen/a z novimi recepti.

Kako lahko pri Mali šoli kuhanja za otroke sodeluješ tudi ti?

  1. Pošlji nam kakšno idejo za recept.
  2. Daj nam kakšen namig, koliko so stari tvoji otroci, da bomo lažje pripravili recepte zanje.
  3. Videe, ki ti jih bomo pošiljali po mailu in jih zate objavljali na našem FB profilu, deli z znanci in prijatelji. S tvojo pomočjo lahko kuhanja naučimo še več ljudi.
  4. Sporoči nam, kje bi lahko videe še delili oz. objavili.

V prejšnjem mailu pa smo s tabo delili recepte, ki si jih lahko ogledaš na povezavi spodaj. Za ogled vsakega od receptov KLIKNI na povezave spodaj:

Tortilje s piščancem
Omleta s sirom
Testenine z bolonjsko omako
Krompirjev čips s parmezanom
Bananin smuti z Bio brusnicami v prahu

Naše izdelke pa najdeš na povezavi TUKAJ.

Pa dober tek ti želim!

Barbara in Barbio’s, ki ti olajša kuhanje

Delite z ostalimi:

Facebook
Twitter
LinkedIn