Divji popaj

V namazu Divji popaj smo združili hranilno moč špinače in odličen okus lešnikov, zato ji včasih
pravimo kar »zelena nutela«. Da bo namaz še bogatejši, smo mu dodali tudi regrat in hladno stiskano bio sončnično olje.

Ideje za uporabo
Uporabljamo ga kot namaz na kruh ali kruhke, še posebej okusen je z dodatkom sira ali sirnega
namaza. Če mu dodamo malo sladke smetane ali masla, pa je lahko tudi odlična omaka za naše
testenine Biogetta.

7,90 

Št. točk, ki jih prejmete ob nakupu izdelka: 8!
Št. točk, ki jih prejmete ob nakupu izdelka: 8!
Kategorija:

Pomembno
Plin, ki kot mehurčki izhaja ob odprtju kozarčka, je znak naravnega vrenja. Ko kozarček odpremo, se
lahko namaz nekoliko dvigne. V tem primeru odstranite del vsebine in preostanek hranite v
hladilniku.

Čez vsebino kozarčka je prelita tanka plast olja, ki je namenjeno za zaščito namaza. Olje je zelo
kakovostno in bogato s hranilnimi snovmi, zato ga lahko vmešate v namaz ali po želji odlijete.

Zakaj fermentirani divji zeleni namazi Biogetta
– Vsebujejo samonikle rastline, ki so nabrane v naravi in uporabljene sveže
– Vsebujejo oreške in semena, ki so energetsko in prehransko bogata živila
– Vsebujejo veliko prehranskih vlaknin
– Vse sestavine so ekološke pridelane ali nabrane v naravi
– Namazi so naravno fermentirani, kar podaljša njihovo obstojnost in poveča biološko vrednost
– Primerno tudi za vegane

Fermentirani izdelki naj bi imeli ugoden učinek na prebavo in zdravje, so lažje prebavljivi in hranila v
živilih telo bolje uporabi. Imajo daljšo obstojnost, saj so naravno konzervirani, odlikuje pa jih tudi
značilen obogaten okus. Fermentirana živila vsebujejo številne mikroorganizme, ki lahko, če preživijo
pot skozi želodec, prispevajo k pestrosti črevesne mikroflore.

Vendar pa termično obdelana fermentirana hrana ne vsebuje več živih mikroorganizmov, zato so
namazi, ki jih uživamo presne, še večje bogastvo za naše zdravje.

Zakaj divje samonikle rastline
Samonikle rastline, ki rastejo samostojno v naravi, so izpostavljene vsem vplivom narave in imajo
zato dobro razvit obrambni sistem, ki jim omogoča preživetje. Njihovo obrambo predstavljajo snovi,
ki jih imenujemo fitokemikalije. Najbolj znani so antioksidanti in te snovi so v naši prehrani še posebej
cenjene, saj imajo blagodejni vpliv na naše zdravje.

V nasprotju z divjimi rastlinami pa vrtne rastline razvijejo odločno manj teh snovi, saj jih človek ščiti in
razvaja.

Več informacij
Vsi poznamo špinačo kot omako in po njej imenujemo veliko omak, ki jih na podoben način
pripravljamo iz drugih zelenih rastlin. Nemalokrat tako slišimo: »sem pripravil špinačo iz kopriv« .

Špinača je gojena rastlina, kljub temu pa predstavlja bogat vir vitaminov A, K, folne kisline in vitamina
C. Zaradi snovi, ki jih vsebuje, je njeno delovanje široko, saj varuje telesne sluznice, pospešuje
presnovo ogljikovih hidratov, pomirja živce in krepi možgane, skrbi za lepo kožo, nohte in lase,
pomaga pri delovanju mišic, krepi imunski sistem, je poživljajoča, preganja utrujenost, odpravlja
lenost črevesja in zaprtost, odstranjuje vodo iz telesa. V kombinaciji z oljem pa se prebava špinače v
telesu upočasni in zato se izboljša absorpcija hranilnih snovi.

Lešniki so zelo zdrav prigrizek. Vsebujejo več vitamina E kot vsi drugi oreščki, ta antioksidant pa
zmanjšuje tveganje za nastanek raka in bolezni srca ter povrhu skrbi za zdrav videz kože, nohtov in
las.

Lešniki so vir vitaminov B-kompleksa, ki uravnavajo presnovo, kalija, kalcija in magnezija ter
posledično znižujejo visok krvni pritisk. So tudi vir zdravih maščob, ki znižujejo raven slabega
holesterola, ter vlaknin, ki skrbijo za dobro prebavo. Seveda lešniki vsebujejo tudi beljakovine. Študije
so še pokazale, da izboljšujejo delovanje možganov, vzdržujejo zdrav krvni obtok in celo lajšajo
simptome alergij.

Sestava: špinača, regrat, lešniki, hladno stiskano sončnično olje, morska sol
Neto količina: 135 g

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Divji popaj”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja