Naravno fermentirani namaz Divji popaj

V namazu Divji popaj smo združili hranilno moč špinače in odličen okus lešnikov, zato ji včasih pravimo kar »zelena nutela«. Da bo namaz še bogatejši, smo mu dodali tudi regrat in hladno stiskano bio sončnično olje. Izredno je bogat z vitamini in minerali, ki jih naše telo zaradi fermentacije še lažje izkoristi.

Ideje za uporabo
Uporabljamo ga kot namaz na kruh ali kruhke, še posebej okusen je z dodatkom sira ali sirnega namaza. Če mu dodamo malo sladke smetane ali masla, pa je lahko tudi odlična omaka za naše testenine Biogetta.

7,90 

Št. točk, ki jih prejmete ob nakupu izdelka: 8!
Št. točk, ki jih prejmete ob nakupu izdelka: 8!

Pomembno
Plin, ki kot mehurčki izhaja ob odprtju kozarčka, je znak naravnega vrenja. Ko kozarček odpremo, se lahko namaz nekoliko dvigne. V tem primeru odstranite del vsebine in preostanek hranite v  hladilniku.

Čez vsebino kozarčka je prelita tanka plast olja, ki je namenjeno za zaščito namaza. Olje je zelo kakovostno in bogato s hranilnimi snovmi, zato ga lahko vmešate v namaz ali po želji odlijete.

Zakaj fermentirani divji zeleni namazi Biogetta

  • Vsebujejo samonikle rastline, ki so nabrane v naravi in uporabljene sveže
  • Vsebujejo oreške in semena, ki so energetsko in prehransko bogata živila
  • Vsebujejo veliko prehranskih vlaknin
  • Vse sestavine so ekološke pridelane ali nabrane v naravi
  • Namazi so naravno fermentirani, kar podaljša njihovo obstojnost in poveča biološko vrednost
  • Primerno tudi za vegane

Fermentirani izdelki naj bi imeli ugoden učinek na prebavo in zdravje, so lažje prebavljivi in hranila v živilih telo bolje uporabi. Imajo  daljšo obstojnost, saj so naravno konzervirani, odlikuje pa jih tudi značilen obogaten okus. Fermentirana živila vsebujejo številne  mikroorganizme, ki lahko, če preživijo pot skozi želodec, prispevajo k pestrosti črevesne mikroflore.

Vendar pa termično obdelana fermentirana hrana ne vsebuje več živih mikroorganizmov, zato so namazi, ki jih uživamo presne, še večje bogastvo za naše zdravje.

Zakaj divje samonikle rastline
Samonikle rastline, ki rastejo samostojno v naravi, so izpostavljene vsem vplivom narave in imajo zato dobro razvit obrambni sistem, ki jim omogoča preživetje. Njihovo obrambo predstavljajo snovi, ki jih imenujemo fitokemikalije. Najbolj znani so antioksidanti in te snovi so v naši prehrani še posebej cenjene, saj imajo blagodejni vpliv na naše zdravje.

V nasprotju z divjimi rastlinami pa vrtne rastline razvijejo odločno manj teh snovi, saj jih človek ščiti in razvaja.

Več informacij
Vsi poznamo špinačo kot omako in po njej imenujemo veliko omak, ki jih na podoben način pripravljamo iz drugih zelenih rastlin. Nemalokrat tako slišimo: »sem pripravil špinačo iz kopriv«.

Špinača je gojena rastlina, kljub temu pa predstavlja bogat vir vitaminov A, K, folne kisline in vitamina C. Zaradi snovi, ki jih vsebuje, je njeno delovanje široko, saj varuje telesne sluznice, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, pomirja živce in krepi možgane, skrbi za lepo kožo, nohte in lase, pomaga pri delovanju mišic, krepi imunski sistem, je poživljajoča, preganja utrujenost, odpravlja lenost črevesja in zaprtost, odstranjuje vodo iz telesa. V kombinaciji z oljem pa se prebava špinače v telesu upočasni in zato se izboljša absorpcija hranilnih snovi.

Lešniki so zelo zdrav prigrizek. Vsebujejo več vitamina E kot vsi drugi oreščki, ta antioksidant pa zmanjšuje tveganje za nastanek raka in bolezni srca ter povrhu skrbi za zdrav videz kože, nohtov in las. Lešniki so vir vitaminov B-kompleksa, ki uravnavajo presnovo, kalija, kalcija in magnezija ter posledično znižujejo visok krvni pritisk. So tudi vir zdravih maščob, ki znižujejo raven slabega holesterola, ter vlaknin, ki skrbijo za dobro prebavo. Seveda lešniki vsebujejo tudi beljakovine. Študije so še pokazale, da izboljšujejo delovanje možganov, vzdržujejo zdrav krvni obtok in celo lajšajo simptome alergij.

Sestavine: špinača*, regrat*, lešniki*, hladno stiskano sončnično olje*, morska sol
Neto količina: 135 g

* Iz certificirane ekološke pridelave.
Lahko vsebuje sledove oreškov in zelene.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Naravno fermentirani namaz Divji popaj”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.