Naravno fermentirani namaz Zimska bomba

Zima je čas, ko so prehladna obolenja najpogostejša in prav te težave so že naši predniki lajšali z uporabo trpotca, saj zaradi  vsebnosti sluzi pozitivno deluje na dihalne poti. Trpotcu smo dodali še špinačo, bučno in sončnično olje ter bučna semena.

Ideje za uporabo
Uporabljamo ga kot namaz na kruh ali kruhke, še posebej okusen je z dodatkom sira ali sirnega namaza. Če mu dodamo malo sladke smetane ali masla in kanček bio mediteranske soli, pa je lahko tudi odlična omaka za naše testenine Biogetta. Z žličko namaza  obogatimo različno dušeno zelenjavo, kot je stročji fižol, bučke, jajčevci, cvetača… Namaz dodamo ob koncu kuhanja, da se samo še pogreje.

8,90 

Ni na zalogi

Ni na zalogi

Pomembno
Plin, ki kot mehurčki izhaja ob odprtju kozarčka, je znak naravnega vrenja. Ko kozarček odpremo, se lahko namaz nekoliko dvigne. V tem primeru odstranite del vsebine in preostanek hranite v hladilniku.

Čez vsebino kozarčka je prelita tanka plast olja, ki je namenjeno za zaščito namaza. Olje je zelo kakovostno in bogato s hranilnimi snovmi, zato ga lahko vmešate v namaz ali po želji odlijete.

Zakaj naravno fermentirani divji zeliščni namazi Biogetta

  • Vsebujejo samonikle rastline, ki so nabrane v naravi in uporabljene sveže
  • Vsebujejo oreške in semena, ki so energetsko in prehransko bogata živila
  • Vsebujejo veliko prehranskih vlaknin
  • Vse sestavine so ekološke pridelane ali nabrane v naravi
  • Namazi so naravno fermentirani, kar podaljša njihovo obstojnost in poveča biološko vrednost
  • Primerno tudi za vegane

Fermentirani izdelki naj bi imeli ugoden učinek na prebavo in zdravje, so lažje prebavljivi in hranila v živilih telo bolje uporabi. Imajo daljšo obstojnost, saj so naravno konzervirani, odlikuje pa jih tudi značilen obogaten okus. Fermentirana živila vsebujejo številne  mikroorganizme, ki lahko, če preživijo pot skozi želodec, prispevajo k pestrosti črevesne mikroflore.

Vendar pa termično obdelana fermentirana hrana ne vsebuje več živih mikroorganizmov, zato so namazi, ki jih uživamo presne, še večje bogastvo za naše zdravje.

Zakaj divje samonikle rastline
Samonikle rastline, ki rastejo samostojno v naravi, so izpostavljene vsem vplivom narave in imajo zato dobro razvit obrambni sistem, ki jim omogoča preživetje. Njihovo obrambo predstavljajo snovi, ki jih imenujemo fitokemikalije. Najbolj znani so antioksidanti in te snovi so v naši prehrani še posebej cenjene, saj imajo blagodejni vpliv na naše zdravje.

V nasprotju z divjimi rastlinami pa vrtne rastline razvijejo odločno manj teh snovi, saj jih človek ščiti in razvaja.

Več informacij

Trpotec pospešuje presnovo in čisti kri, mehur, ledvice, pljuča, čreslovine ugodno vplivajo na želodec in celijo rane, njegova sluz olajša izkašljevanje, flavonoidi pa mirijo krče gladkih mišic.

Da bo namaz še bolj bogat, smo dodali še več zelenja – špinačo, ki s svojimi lastnostmi še obogati in razširi nabor pozitivnih učinkov. Za večjo hranilno vrednost pa poskrbita še sončnično in bučno olje.

Bučna semena imajo zelo visoko hranilno vrednost. Vsebujejo veliko vitaminov (B, C, E, D in K), kot tudi protivitamin A. Vsebujejo tudi tiamin, riboflavin, ogljikove hidrate, beljakovine (5,2%) in dosti zdravju pomembnih mineralov (magnezij, mangan, cink, kalij in baker). Potrebno je še poudariti, da so bučne golice odličen vir cinka, ki podpira zdrave imunske funkcije. Golice dobavljajo tudi niancin oz. vitamin B3, ki je nujen za notranje ravnovesje. Magnezij, cink in zdrave maščobe naredijo bučna semena za dobro prehransko izbiro vsem, ki imajo težave z visokim krvnim tlakom in zdravjem srca. Prav tako so odličen vir antioksidantov. Pomagajo pri težavah s prostato, visokem krvnem tlaku, zmanjšujejo holesterol in sladkor v krvi.

Neto količina: 135 g

Sestavine: bučno olje*, bučna semena* (28%), trpotec* (17%) , špinača*, hladno stiskano sončnično olje*, morska sol.

* Iz certificirane ekološke pridelave.
Lahko vsebuje sledove oreškov in zelene.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Naravno fermentirani namaz Zimska bomba”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.