Brezplačna dostava ob nakupu nad 50 €

Brezplačna dostava ob nakupu nad 50 €

Regrat pravo živilo po prazničnih pregrehah

Domače ime za regrat je tudi mlečec. Najverjetneje je ime dobil po značilni beli tekočini, ki izteka iz stebel, ko ga utrgamo cvetove in velike liste.

Regrat je pri nas zelo razširjena rastlina, saj raste po travnikih in vrtovih, ob poteh in med grmovjem in vse do gozdnega roba, kjer pa se razrašča gozdni regrat ali smrdljivka, prav tako užitna rastlina.

Uporabni so prav vsi deli rastline od korenine do cveta. Korenine nabiramo zgodaj spomladi in pozno jeseni, med tem ko mlade liste nabiramo spomladi, čeprav so užitni za prehrano skozi celo leto. Korenine in liste sušimo, da lahko iz njih pripravljamo čaj, pripravljamo pa tudi izvlečke.

Regrat vsebuje čreslovine, grenčine, inulin, eterično olje, holin, vitamine A.B,C in mineralne snovi. Kako uživanje regrata deluje na naš organizem Grenčine, ki se nahajajo v regratu mu dajejo lastnost močnega diuretičnega delovanja, zato ga priporočajo pri zastajanju vode in motnjah delovanja ledvic. Učinkovit je tudi pri odpravljanju celulita in prekomerne telesne teže. Z izločanjem vode sicer izgubljamo tudi kalij, vendar je regrat bogat s tem elementom, tako, da sproti tudi nadomešča.

 

Steroli v listih delujejo na žolčnik in jetra, spodbujajo nastajanje in izločanje žolča s tem pa pomagajo telesu pri razstrupljanju. Pomaga pri vnetju želodčne sluznice, ki izloča premalo kisline. Ugodno deluje na zdravje kože in ker pospešuje prenovo in poživlja pomaga tudi pri revmatizmu in protinu, preprečuje in zdravi pa tudi artrozo. Leta 2001 pa so raziskave pokazale tudi njegovo učinkovanje na zniževanje krvnega sladkor, kar je dober obet za diabetike.

 

Regrat je tako pravo poživilo za naše organizem, saj spodbuja prekrvavitev, delovanje srca in tvorbo krvi in ker deluje prečiščevalno in krepčilno je prava izbira, da si malo opomoremo od prazničnih dobrot, ter okrepimo telo. .
Viri: Naravna zdravila, Riderś Digest; T. Angener: Živimo z rastlinami, C. Buckhardt: Babičina naravna zakladnica,

Regrat v kulinariki:
Regrat najdeš tudi pri nas v Naravno fermentirani namaz Rumeni cvet. 

 

Delite z ostalimi:

Facebook
Twitter
LinkedIn