
PAD THAI
Pred leti smo bili z družino na potovanju po Tajski, kjer smo se imeli res krasno. Na začetku nam je bila hrana precej neznana, ampak smo se je hitro navadili, saj je res izredno okusna. Otroka sta imela najraje Pad Thai, značilno Tajsko jed iz riževih rezancev. Zdaj si tudi doma Pad Thai zelo radi pripravimo, saj je vse sestavine možno dobiti v naših trgovinah, in ob kosilu obujamo spomine na naše potovanje.
Delite z ostalimi:
OSEBE
METODA
ČAS PRIPRAVE
Sestavine
400 g riževih rezancev
200 g piščančjih prsi
Zelenjava, ki jo imamo pri roki: 2 korenčka, zelena, por ali čebula, zelje ali bučke – vsaj tri različne vrste
3 jajca
2 cm ingverja
3 stroke česna
Arašidovo olje (ali sončnično)
Za omako:
4 žlice sojine omake
4 žlice ribje omake
2 žlici sladkorja
1,5 dl vode
Sok 1 limete
Za povrh:
100 g zdrobljenih nesoljenih arašidov
100 g svežih kalčkov
Mlada čebula
Limeta
Priprava
Pad thai se kuha pri visoki temperaturi in zelo na hitro, zato si moramo vse sestavine pripraviti, preden začnemo kuhati. Meso narežemo na kockice, zelenjavo na palčke. Ingver in česen drobno sesekljamo. Arašide zdrobimo, mlado čebulo sesekljamo z zelenim delom vred. Jajca razžvrkljamo. Sestavine za omako zmešamo. Rezance pripravimo po navodilu na embalaži in jih pustimo v mrzli vodi, dokler jih ne uporabimo.
Ponev v obliki voka močno segrejemo in dodamo olje. Najprej na hitro prepražimo ingver in česen (cca 1 minuto). Imeti moramo res vročo ponev in ves čas mešati. Dodamo meso, da se zapeče z vseh strani (2-3 minute). Dodamo por ali čebulo, pražimo 1 minuto in nato dodamo še preostalo zelenjavo. Pražimo 2-3 minute in ves čas mešamo.
Dodamo odcejene riževe rezance. Pražimo še kakšno minuto, nato zalijemo z omako. Ko se jed ponovno pregreje, dodamo jajca in mešamo, da zakrknejo. Na koncu dodamo kalčke, polovico arašidov in mlade čebule. Z drugo polovico arašidov in mlade čebule Pad thai posujemo, ko je že na krožniku. Zraven ponudimo rezine limete.
Če v jed dodamo razžvrkljana surova jajca, so rezanci nekoliko bolj lepljivi. Jajca pa lahko tudi umešana spečemo v ločeni ponvi in jih na koncu dodamo v pad thai. Ta način mi je bolj všeč. Namesto piščanca lahko uporabimo tudi rakce.
Kategorije
Oglejte si