
BRANCIN, PEČEN V SOLI
Brancin, pečen v soli je izredno okusen, saj se meso lepo enakomerno speče, obenem pa ostane sočno in nežno. Poleg tega je tudi zdrav, saj za peko ne potrebujemo nobene maščobe. Trik je v tem, da ribo z vseh strani obsujemo s soljo, tako da ni neposredno izpostavljena vročini. Sliši se zahtevno, vendar je v resnici zelo preprosto in hitro. Mi si tako pripravljeno ribo kar večkrat privoščimo. Verjemi, da boste navdušeni, če poskusiš tudi ti.
Delite z ostalimi:
OSEBE
METODA
ČAS PRIPRAVE
Sestavine
1 večji brancin približno 1,2 kg (ali dva manjša)
3 kg morske soli
Oljčno olje
Bio mediteranska sol
Priprava
Ribo očistimo, luske pa pustimo. Na pekaču pripravimo cca 1 cm debelo podlago iz soli, na katero položimo ribo. V trebuh ribe po želji položimo vejico rožmarina in rezino limone. Pazimo, da je odprtina zaprta, nato pa ribo obsujemo s preostalo soljo, ki jo dobro potapkamo okoli ribe. Na koncu jo poškropimo z vodo, da bo skorja še bolj trdna. Pečemo v pečici približno 40 minut na 200°C.
Ko je riba pečena, solno skorjo razbijemo in jo čim bolj temeljito odstranimo. Odstranimo tudi ribjo kožo, ki zaradi lusk ni užitna. Po celotni dolžini hrbta ribo zarežemo in z nožem odstranimo kožo. Zgornji del ribe zdaj lahko ločimo od kosti in meso serviramo na krožnik. Nato odstranimo kosti in glavo in serviramo še spodnji del ribe. Postrežemo s pečeno zelenjavo, z blitvo in krompirjem ali pečenim krompirčkom. Riba pa je še bolj okusna, če jo na krožniku prelijemo z dobrim domačim oljčnim oljem in rahlo potresemo z Bio mediteransko soljo.
Kategorije
Oglejte si