
RIŽOTA ALI AJDOVA KAŠA Z JURČKI
Rižota ali ajdova kaša z jurčki je res daleč najboljša, če jo pripravimo s svežimi jurčki. Pozimi pa lahko ubereš tudi bližnjico in uporabiš npr. šampinjone, ki jih dobiš v trgovini, kombiniraš pa jih s suhimi jurčki. Za spremembo namesto riža uporabimo ajdovo kašo, tako bo jed še bolj zdrava. Zakaj si ne bi te odlične rižote privoščili večkrat?
Delite z ostalimi:
OSEBE
METODA
ČAS PRIPRAVE
Sestavine
350 g ajdove kaše ali riža arborio (za rižote)
1 čebula
500 g očiščenih svežih jurčkov (ali 300 g svežih šampinjonov in 50 g sušenih jurčkov)
2 žlici oljčnega olja
50 g masla
50 g parmezana Poper
Biogetta
Bio provansalska sol
Priprava
Najprej zavremo približno 1 l vode, ki ji dodamo 1-2 žlički Biogette. To bo naša jušna osnova. Sesekljano čebulo prepražimo na oljčnem olju in polovici masla. Nato dodamo na debelejše lističe ali koščke narezane gobe in jih med mešanjem pražimo nekaj minut. Če uporabljamo suhe jurčke, jih že pol ure prej namočimo v toplo vodo, nato pa drobno sesekljamo. Vodo, v kateri so se namakali, precedimo in dodamo jušni osnovi, saj je polna okusa. S šampinjoni pa postopamo enako kot s svežimi jurčki.
Sveže gobe torej pražimo nekaj minut in nato dodamo riž. Pražimo še par minut, da riž postekleni, dodamo sesekljane namočene suhe jurčke, če jih imamo, in zalijemo z zajemalko jušne osnove. Počasi mešamo, dokler tekočina ne izgine in nato ponovno zalijemo z zajemalko jušne osnove. To ponavljamo 15 minut, da je riž kuhan. Rižoto potresemo z naribanim parmezanom, popramo, po potrebi začinimo z Bio provansalsko soljo in dodamo preostalo maslo. Premešamo in pustimo stati 5 minut, da se okusi prepojijo. Rižota mora biti kremna, ne preveč suha. Na krožniku jo še dodatno potresemo s parmezanom in sesekljanim peteršiljem.
Za spremembo lahko riž nadomestimo z ajdovo kašo. V tem primeru kašo skuhamo posebej, ob koncu pa jedi dodamo tudi 1-2 dl sladke smetane.
Kategorije
Oglejte si