Brezplačna dostava ob nakupu nad 50 €

Brezplačna dostava ob nakupu nad 50 €

/
/
/
RIŽOTA ALI AJDOVA KAŠA Z JURČKI
RIŽOTA ALI AJDOVA KAŠA Z JURČKI

RIŽOTA ALI AJDOVA KAŠA Z JURČKI

Rižota ali ajdova kaša z jurčki je res daleč najboljša, če jo pripravimo s svežimi jurčki. Pozimi pa lahko ubereš tudi bližnjico in uporabiš npr. šampinjone, ki jih dobiš v trgovini, kombiniraš pa jih s suhimi jurčki. Za spremembo namesto riža uporabimo ajdovo kašo, tako bo jed še bolj zdrava. Zakaj si ne bi te odlične rižote privoščili večkrat?

Delite z ostalimi:

OSEBE

METODA

ČAS PRIPRAVE

4
Kuhanje, Praženje
30 min

Sestavine

350 g ajdove kaše ali riža arborio (za rižote)
1 čebula
500 g očiščenih svežih jurčkov (ali 300 g svežih šampinjonov in 50 g sušenih jurčkov)
2 žlici oljčnega olja
50 g masla
50 g parmezana Poper
Biogetta
Bio provansalska sol 

Priprava

Najprej zavremo približno 1 l vode, ki ji dodamo 1-2 žlički Biogette. To bo naša jušna osnova. Sesekljano čebulo prepražimo na oljčnem olju in polovici masla. Nato dodamo na debelejše lističe ali koščke narezane gobe in jih med mešanjem pražimo nekaj minut. Če uporabljamo suhe jurčke, jih že pol ure prej namočimo v toplo vodo, nato pa drobno sesekljamo. Vodo, v kateri so se namakali, precedimo in dodamo jušni osnovi, saj je polna okusa. S šampinjoni pa postopamo enako kot s svežimi jurčki.

Sveže gobe torej pražimo nekaj minut in nato dodamo riž. Pražimo še par minut, da riž postekleni, dodamo sesekljane namočene suhe jurčke, če jih imamo, in zalijemo z zajemalko jušne osnove. Počasi mešamo, dokler tekočina ne izgine in nato ponovno zalijemo z zajemalko jušne osnove. To ponavljamo 15 minut, da je riž kuhan. Rižoto potresemo z naribanim parmezanom, popramo, po potrebi začinimo z Bio provansalsko soljo in dodamo preostalo maslo. Premešamo in pustimo stati 5 minut, da se okusi prepojijo. Rižota mora biti kremna, ne preveč suha. Na krožniku jo še dodatno potresemo s parmezanom in sesekljanim peteršiljem.

Za spremembo lahko riž nadomestimo z ajdovo kašo. V tem primeru kašo skuhamo posebej, ob koncu pa jedi dodamo tudi 1-2 dl sladke smetane.

Kategorije

Zelenjavne jedi in priloge
Testenine
Solate
Sladice
Rižote
Predjedi in prigrizki
Omake
Morske jedi
Mesne jedi
Juhe

Izdelki, ki smo jih uporabili pri receptu:

RIŽOTA ALI AJDOVA KAŠA Z JURČKI

Bio provansalska sol

5,50 

biogetta

Biogetta

5,60 28,56 

Oglejte si

Podobne recepte

RIŽOTA Z BUČO
30 min
Kuhanje
Buče so nam na voljo celo jesen in zimo. Iz njih lahko pripravimo veliko okusnih jedi, tudi odlično in okusno...
PAELLA Z MORSKIMI SADEŽI
40 min
Kuhanje, Praženje
Paella z morskimi sadeži je ena najbolj znanih španskih jed, ki prihaja iz Valencie. Valencijci paello štejejo za enega od...
AJDOVA KAŠA S ŠPARGLJI
30 min
Kuhanje, Praženje
Ali veš, da vsebuje ajdova kaša s šparglji 15 % visoko kakovostnih in lahko prebavljivih beljakovin, ki jih telo skoraj...