AJDOVA KAŠA S ŠPARGLJI
Ali veš, da vsebuje ajdova kaša s šparglji 15 % visoko kakovostnih in lahko prebavljivih beljakovin, ki jih telo skoraj v celoti lahko izkoristi? Ajda je zelo hranljiva, zdrava in primerna za vse, saj ne vsebuje glutena. Pri večini receptov za rižote lahko riž nadomestiš z ajdo in tako popestriš svoj jedilnik.
Delite z ostalimi:
OSEBE
METODA
ČAS PRIPRAVE
Sestavine
350 g ajdove kaše
1 čebula
2 korenčka
1 žlica kokosovega olja
500 g špargljev
2 žlički Biogette
2 dl sladke smetane
50 g parmezana
Priprava
Ajdovo kašo s šparglji pripravimo res hitro in enostavno. Na kokosovem olju prepražimo sesekljano čebulo. Kokosovo olje dobro prenese visoke temperature, zato lahko čebulo na hitro prepražimo. Ko je čebula zlato rumena, dodamo na kolesca narezan korenček. Zalijemo s pol dl vode in 10 minut dušimo. Medtem v drugem loncu skuhamo ajdovo kašo v trikratni količini vode, ki ji dodamo 2 žlički Biogette. Po 10 minutah je ajda kuhana, nato pa jo še 3 minute pustimo stati, da vpije tekočino. Kolikor je tekočine odveč, jo nato odlijemo.
Po 10 minutah korenčku dodamo narezane šparglje. Te pripravimo tako, da jih prelomimo in spodnje olesenele dele zavržemo oziroma iz njih skuhamo špargljevo juho (recept tukaj). Nato šparglje narežemo na grižljaj velike kose in dodamo korenčku. Zgornje dele špargljev lahko dodamo 2 minuti kasneje, ker se prej skuhajo. Spet malo zalijemo in dušimo še 5-10 minut. Če dušimo 5 minut, je zelenjava še malček hrustljava in ni do konca skuhana. To je bolj zdravo, ni pa vsakomur všeč.
Na koncu dodamo skuhano in odcejeno ajdovo kašo, smetano in parmezan ter premešamo. Poskusimo, in če ni dovolj slano, dodamo Biogetto. Postrežemo z veliko skledo mešane zelene solate. Odličen okus te jedi te bo presenetil! Za spremembo jo lahko pripraviš tudi z mesom, na primer s piščancem. Kadar ni sezona špargljev, pa poskusi namesto njih uporabiti koromač.
Kategorije
Oglejte si