
JOTA
Jota je istrska enolončnica iz fižola, kislega zelja ali kisle repe, krompirja, slanine in prekajenih reber.
Zelo priljubljena je tudi v planinskih kočah po vsej Sloveniji. Mi jo navadno jemo s kruhom, Primorci pa jo pripravijo tudi s polento. Take enolončnice mi najbolj prijajo pozimi, saj me prijetno ogrejejo.
Delite z ostalimi:
OSEBE
METODA
ČAS PRIPRAVE
Sestavine
500 g kislega zelja ali repe
300 g prekajenih rebrc
2 klobasi
1 žlica masti
300 g kuhanega fižola
300 g krompirja
1 čebula
3 stroki česna
1 žlica moke
1 žlička sladke rdeče paprike
2 lista lovorja
Nekaj zrn črnega popra
1-2 žlički Biogette
Priprava
V ločenem loncu pol ure kuhamo rebrca in klobaso. Krompir olupimo in ga skuhamo skoraj do mehkega. V večjem loncu prepražimo sesekljano čebulo, čisto na koncu pa dodamo še česen, da zadiši. Potresemo s papriko in moko ter na hitro prepražimo. Nato dodamo kislo zelje, lovor, poper in Biogetto, premešamo ter zalijemo z vodo.
Kuhamo 50 minut, nato dodamo kuhan krompir z vodo vred, fižol, ter odcejena narezana rebra in klobaso. Kuhamo še 5 minut in jota je pripravljena. Za bolj zdravo različico jote moko gladko zmešamo z malo vode in jo v jed dodamo ob koncu kuhanja. Namesto z Biogetto jo lahko začinimo tudi z Bio konopljino soljo.
Kategorije
Oglejte si