KROMPIRJEV ZOS
Krompirjev zos
je pravi odgovor, kadar je treba na hitro nekaj skuhat, pa doma ni čisto nič, v hladilniku vse prazno. Čebula in krompir sta skoraj zmeraj doma in v pol ure lahko pripraviš okusen krompirjev zos. Tako ga je imenovala moja stara mama in tudi jaz mu še vedno tako pravim. Vedno me spomni na otroštvo. Pri stari mami je bil običajno na mizi ob ponedeljkih, ko je bilo treba porabiti govedino iz juhe.
Delite z ostalimi:
OSEBE
METODA
ČAS PRIPRAVE
Sestavine
8 velikih krompirjev
1 čebula
2 žlici olja ali masti
1 žlička sladke rdeče paprike
1 žlica paradižnikove mezge
1-2 žlički hrena
1 žlica kisa
2 žlički Biogette
Priprava
Krompir olupimo in narežemo na kocke. Kuhamo do mehkega cca 20 minut, toliko da je pokrit z vodo, začinimo pa z Biogetto. To je pika na i pri tem receptu in da krompirju res bogat okus, saj je pripravljena iz zmlete sveže zelenjave in naravne morske soli.
Medtem na olju ali masti prepražimo sesekljano čebulo. Ko je prepražena, ji dodamo sladko rdečo papriko in paradižnikovo mezgo. Mmmm, to tako lepo zadiši! Stara mama je prepražila tudi žlico moke, vendar jo jaz izpustim in raje uporabim manj vode. Čebulo in mezgo zalijemo z vodo iz krompirja in malo pokuhamo, nato vse skupaj zlijemo h krompirju in še 5 minut kuhamo.
Krompir v nastali omaki temeljito pretlačimo, jed mora biti zelo gosta. Za še boljši okus dodamo hren in jabolčni kis. To dvoje prilagodimo svojemu okusu. Postrežemo z narezano kuhano govedino, klobaso ali prekajenim mesom. Seveda pa je dober tudi brez mesa.
Kategorije
Oglejte si