
ZREZKI V OMAKI Z ZELENJAVO
Za zrezki v omaki z zelenjavo
so najboljši goveji zrezki, vendar je zanje potreben daljši čas kuhanja – dobro uro. Med tednom jih zato večkrat nadomestim s puranom ali piščancem, ki sta bistveno prej pripravljena.
Delite z ostalimi:
OSEBE
METODA
ČAS PRIPRAVE
Sestavine
4 zrezki
2 žlici olja ali masti
1 dl rdečega vina
1 čebula
2 stroka česna
2 korenčka
1 skodelica graha
1 rdeča paprika
0,5 gomolja zelene
1 žlička moke za zgostitev (po želji)
lovor
Bio provansalska sol ali Biogetta
Priprava
Zrezke popečemo na vroči maščobi po obeh straneh. Če pripravljamo goveje zrezke, jih pred tem še potolčemo. Odstranimo jih iz ponve in v njej popražimo sesekljano čebulo. Če je potrebno, dodamo še malo maščobe. Proti koncu praženja dodamo sesekljan česen in vrnemo zrezke v ponev. Zalijemo z rdečim vinom in pokuhamo, da povsem izpari. Goveje zrezke dušimo kakšno uro in ves čas po potrebi zalivamo z vodo. Purana in piščanca pa je potrebno dušiti le pol ure.
Nato dodamo v ponev na koščke narezano zelenjavo, razen graha, ki ga dodamo zadnjih 5 minut. Jaz običajno uporabim zamrznjenega, ki je takoj skuhan. Začinimo z lovorjem in Bio provansalsko soljo ali Biogetto, zalijemo z vodo in dušimo še 20 minut. Če želimo gostejšo omako, gladko zmešamo moko z malo vode in jo prilijemo v omako 10 minut pred koncem kuhanja. Zraven zrezkov v omaki z zelenjavo lahko pripravimo riž, kus-kus, testenine, pire krompir... in seveda skledo solate.
Kategorije
Oglejte si