Poletje je za mnoge najlepši del leta. Kako prenašaš poletno vročino in predvsem, kaj poleti ješ, da se ohladiš in osvežiš? Kadar je peklensko vroče in se pretirano znojimo, ne bi smeli uživati težke in mastne hrane. Ta nam obleži v želodcu in ga močno obteži. Poleg tega nekatere jedi upočasnijo prebavo in pospešijo znojenje, kar poveča nevarnost dehidracije. Sveža in lahka hrana nam shladi telo, nas osveži in nam zagotovi še dodatno količino tekočine. Tokrat sem zate pripravila 3 recepte za božanske poletne solate, ki so bogat vir vitaminov, mineralov, vlaknin in beljakovin.
Solata iz leče
Sestavine za 4 osebe
- 1 lonček leče (rjave ali zelene)
- 2 korenčka
- 2 srednje velika paradižnika
- 1 mala konzerva sladke koruze
- 120 g mocarele v kroglicah
- 1 trdo kuhano jajce
- 5-6 redkvic
- poper
- olivno olje
- balzamični kis
- Bio provansalska sol
- zelen peteršilj
- bazilika
Lečo en dan prej namočiš, da tako skrajšaš čas kuhanja. Pred kuhanjem vodo, v kateri se je leča namakala odliješ in priliješ svežo. Kuhaš približno 40 minut. Ob koncu kuhanja jo soliš z Bio provansalsko soljo.
Skuhaš korenje in jajce, ter ju narežeš na majhne kocke. Narežeš tudi paradižnike in mocarelice. Redkvice narežeš na kolobarje.
Ko je leča kuhana odliješ vodo, jo daš v skledo in jo pustiš, da se ohladi. Ko je ohlajena, dodaš vse sestavine, razen redkvic, jajce bolj proti koncu. Popopraš, posoliš, dodaš malo na drobno sesekljanega peteršilja in posušene ali sveže bazilike, ter olivno olje in balzamični kis.
Na koncu vse skupaj zmešaš in dodaš kolobarje redkvic.
Grška solata
Sestavine za 2 osebi
- 10 dag debelih črnih oliv
- 4 paradižniki
- 1 večja kumara
- 1 rdeča ali zelena paprika
- 1 rdeča čebula
- 20 dag fete
- olivno olje, kis
- origano
- Bio provansalska sol
- Poper
Priprava:
Zelenjavo opereš. Olupiš kumaro in čebulo. Paradižnik, kumaro in feto narežeš na kocke, papriko narežeš na majhne pravokotnike, čebulo na kolesca. Zelenjavo zmešaj z olivami (po možnosti brez koščic).
Solato radodarno prelij z olivnim oljem, dodaj malo kisa in jo začini z Bio provansalsko soljo, sveže mletim poprom in origanom.
Solata s piščancem
Sestavine za 1 osebo
- Mešanica Bio konopljine soli in rdeče paprike v prahu za peko piščanca
- zgornji del piščančjih beder
- 1 pločevinka koruze
- zelena solata
- 5 češnjevih paradižnikov
- 60 g majhnih okroglih mocarelic
- 1 jajce
- 1 žlica olivnega olja
Preliv
- sončnično olje
- vinski kis
- 3 vejice peteršilja
- mleti črni poper
- Bio provansalska sol
- rdeč balzamični kis
- 1 žlička gorčice
Priprava:
Piščančje meso zgornjih beder narežeš na trakove in začiniš z mešanico Bio konopljine soli in paprike v prahu. Pripraviš zeleno solato, koruzo, češnjeve paradižnike in male kroglice mocarele. Jajce trdo skuhaš in narežeš.
Pripraviš preliv: sončnično olje, vinski kis, sveži nasekljan peteršilj, zveže mleti črni poper, Bio provansalsko sol, rdeči balzamični kis in žličko gorčice dobro premešaš. Piščančje meso prepražiš na olivnem olju. V posodo daš zeleno solato in koruzo, preliješ s prelivom in premešaš. Na vrh solate daš mocarelo, češnjeve paradižnike, prepraženo meso in jajca. K jedi se odlično prilega polnozrnat kruh.
Še več receptov pa najdeš na naši spletni strani tukaj.