Blog: Se odpravljaš na piknik? 3 izvrstni recepti za osvežilne solate

Juhuhu!!! Pred nami so pomladni in poletni dnevi ter čas za druženje v naravi. Kaj imaš v planu tokrat? Boste z družino ali prijatelji organizirali kakšen piknik v naravi? Čevapčiči, nabodalca ali pečene piščančje perutničke so klasične sestavine jedilnika za piknik.

Kaj pa solate?

Koliko domišljije uporabiš pri solati? Solate so lahko izvrstna priloga k mesnim jedem in siru na žaru. So osvežilne in izjemno okusne. S pravo izbiro solat lahko zadovoljiš tudi najbolj petične goste. Klasične solate, kot so šobska, paradižnikova s čebulo in krompirjeva, že poznaš. Kaj pa solate iz ajdove kaše, prosene kaše ali kuskusa?

Tokrat sem zate pripravila 3 preproste recepte za solate, ki se jim ne bodo mogli upreti niti gostje, ki na pikniku prisegajo samo na mesne jedi.

  1. Osvežilna solata s proseno kašo

Sestavine

  • 4 skodelice prosene kaše
  • srednje velika rdeča čebula
  • 3 paprike (rdeča, rumena in zelena)
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • ena bučka, narezana na kocke in popečena
  • veliko korenje, naribano na kolesca
  • olivno olje
  • Bio provansalska sol
  • poper
  • kis

Priprava
Proseno kašo skuhaš v vreli vodi. Medtem ko se kaša kuha, pripraviš zelenjavo. Čebulo nasekljaš, papriko narežeš na koščke, paradižnike pa na četrtine. Bučko popečeš na žaru ali v ponvi, korenje pa naribaš na kolesa ali narežeš na manjše koščke. Ko je kaša kuhana, jo odcediš v cedilu in ohladiš pod curkom mrzle vode. Ko se odvečna voda odcedi, v skledi zmešaš vse sestavine, začiniš z Bio provansalsko soljo ter ostalimi začimbami po okusu ter shraniš v posodi s pokrovom. Kis dodaš tik pred postrežbo, da zelenjava ostane hrustljava.

  1. Kuskus s popečeno zelenjavo

Sestavine

  • 4 skodelice kuskusa
  • jajčevec
  • dve srednje veliki bučki
  • rdeča in rumena paprika
  • četrt kilograma šampinjonov
  • trije stroki česna
  • pet suhih vloženih paradižnikov
  • ena čebula
  • Bio provansalska sol
  • poper
  • oljčno olje za praženje zelenjave in olje suhih vloženih paradižnikov za preliv

Priprava
Kuskus skuhaš po navodilih na zavitku. Medtem popečeš zelenjavo. Na segretem olju prepražiš nasekljan česen in čebulo, dodaš na kocke narezano papriko, drobno narezane šampinjone. Na koncu dodaš še bučke in jajčevec, narezan na kocke. V ponvi posoliš z Bio provansalsko soljo, popopraš in začiniš s provansalskimi zelišči.
Skuhan kuskus popolnoma ohladiš, prav tako zelenjavo. Medtem na manjše koščke narežeš posušen paradižnik. Vse sestavine zmešaš v skledi, dodatno začiniš po okusu in preliješ z nekaj žlicami olja, v katerem so bili vloženi paradižniki.

  1. Zeljna solata z oreščki in jogurtom

Sestavine

  • pol glave mladega zelenega zelja
  • pol glave rdečega zelja
  • trije korenčki
  • tri pesti orehovih jedrc (lahko tudi mandljev)
  • lonček navadnega jogurta
  • Bio brusnična sol
  • poper
  • žlička mlete kumine

Priprava
Zelje narežeš na drobne trakove. Lahko si pomagaš z ribežnom ali multipraktikom. Korenje prav tako drobno naribaš. Orehe prepražiš v ponvi, da zadišijo. Zelje in korenje zmešaš z jogurtom, dodaš Bio brusnično sol in popraš po okusu. Dodaš še žličko mlete kumine. Čisto na koncu solato posuješ z orehi.

Potrebuješ več receptov za solate in ostale jedi za piknike? KLIKNI tukaj!

Pa dober tek ti želim!

Barbara in Barbio’s, ki ti olajša kuhanje

Delite z ostalimi:

Facebook
Twitter
LinkedIn