BUČNA JUHA
Buče so nam na voljo celo jesen in zimo, saj se na hladnem obdržijo zelo dolgo časa. Izkoristimo to v zimskih mesecih, ko ni veliko sveže domače zelenjave na voljo, in pripravimo tole slastno jed, bučna juha.
Delite z ostalimi:
OSEBE
METODA
ČAS PRIPRAVE
Sestavine
1 kg hokaido buče
50 g masla
1 čebula
2 stroka česna
Malo naribanega ingverja
Kajenski poper
2 žlički Biogette
Bio brusnična sol
Sladka smetana (po želji)
Priprava
Hokaido ali podobno bučo prerežemo na četrtine in izdolbemo semenje. Rahlo začinimo z Bio brusnično soljo in pokapljamo z oljčnim oljem. Pečemo v pečici na 200°C, da se meso buče zmehča, kakšnih 30 min. Medtem pripravimo bučna semena (glej spodaj) in jih damo v pečico, ko iz nje vzamemo bučo. Bučno meso postrgamo iz lupine. Pri nekaterih bučah pa se lupina dovolj zmehča, da jo lahko spasiramo.
Na maslu svetlo prepražimo sesekljano čebulo, dodamo sesekljan česen in malo naribanega ingverja. Ne preveč, da okus ingverja ne prevlada. Na koncu dodamo še bučno meso, Biogetto, malo kajenskega popra in zalijemo z vodo. Zaradi Biogette ni potrebno kuhati jušne osnove, kar zelo poenostavi pripravo jedi. Kuhamo kakšnih 15 minut, nato zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po želji dodamo tudi malo smetane.
Za popestritev po vrhu potresemo pražena bučna semena, ki so odlična tudi za grizljanje ob kozarcu vina. 200 g bučnih semen stresemo v pekač, obložen s peki papirjem. Dodamo žličko Bio brusnične soli, žličko sladke rdeče paprike (lahko tudi dimljene), malo kajenskega popra ali čilija, žlico oljčnega olja in pokapljamo z limoninim sokom. Premešamo, razporedimo po pekaču in pečemo kakšnih 10 minut.
Kategorije
Oglejte si


