Brezplačna dostava ob nakupu nad 50 €

Brezplačna dostava ob nakupu nad 50 €

Zakaj se od industrijske hrane redimo in kako shujšati z domačo, zdravo prehrano?

Z enostavnimi recepti do zdrave prehrane: okusno kosilo bo na mizi v pol ure

Ali veš, da se v industrijsko pripravljeni hrani skriva veliko zdravju neprijaznih snovi? Sem sodi večina jedi, ki jih kupiš v trgovini in doma samo pogreješ v mikrovalovki, pa razne salame, že začinjeno meso, mlečni izdelki z dodanimi okusi… Dokler si mlada, še nekako gre. Kasneje pa kar naenkrat zgroženo ugotoviš, da tvojemu telesu manjkajo določene snovi, čeprav že vse življenje  posegaš po »zdravi« in uravnoteženi prehrani. Pojavijo se prve bolezni, ki so običajno posledica tega trajnega pomanjkanja. Kako je to mogoče???

Oglej si video recept: zdrav in okusen obrok bo na mizi v pol ure!

Deli s prijatelji!

Kako je mogoče, da trpimo pomanjkanje kljub obilici hrane?

Katere škodljive snovi torej vsebuje industrijsko predelana hrana in kaj nam manjka:

1. Predelane škodljive maščobe

Da ne bo pomote – vse maščobe nikakor niso škodljive! Človeško telo za uravnoteženo prehrano nujno potrebuje vse vrste maščob, ker vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline, poleg tega pa omogočajo absorbcijo nekaterih vitaminov v telesu. Delež maščob v prehrani naj bi bil 25-30%, več naj bo nenasičenih, okoli 10% pa tudi nasičenih maščob.

V industrijsko pripravljeni hrani pa žal prevladujejo hidrogenizirane ali trans maščobe, ki so izredno škodljive. Hidrogenizacija je kemijski postopek, v katerem se tekoča olja spremenijo v trdne maščobe, margarine. V postopku se poleg osnovnih molekulskih struktur, ki se spremenijo v plastiki podobne spojine, uničijo še vsi morebitni vitamini in druge za zdravje koristne snovi.

2.       Nezdrava prečiščena sol

Ali veš, katere snovi dobiš v bolnici preko infuzije? Raztopino soli. Sol je torej zate življenjskega pomena, vendar v zmernih količinah in le zdrava sol. Natrij v telesu uravnava količino vode in s tem krvni tlak ter vpliva na normalno delovanje živčevja in mišičja.

Odrasli ljudje potrebujemo dnevno najmanj 1,4 g in največ 5 g soli, kar ustreza čajni žlički kuhinjske soli. S tem zagotovimo zadostno količino natrija za optimalno delovanje organizma. Odrasel človek pri nas pa dnevno zaužije 12,4 g soli, kar je odločno preveč. Kar tri četrtine te soli so skrite v industrijsko predelanih živilih ali gostinsko pripravljeni hrani.

3.       Skriti prečiščeni sladkorji

Pri prebiranju deklaracij hitro ugotoviš, da se prečiščeni sladkor skriva v skoraj vseh izdelkih na trgu! Telesu ne daje ničesar drugega kot le prazne kalorije. V njem ni naravnih vitaminov in mineralov, ki jih najdeš v sladkorni repi ali trsju, za presnovo rafiniranega sladkorja pa telo potrebuje prav te vitamine in minerale, zato jih jemlje iz drugih virov v našem telesu. Tako izgubljamo natrij, kalij, magnezij in kalcij (iz kosti). Uživanje prečiščenega sladkorja niža tudi raven vitamina B, ki je pomemben za delovanje možganov.

4.       Aditivi, konzervansi in izredno škodljivi ojačevalci okusa

Ali veš, da je v EU registriranih kar 1.700 različnih aditivov? Skupaj z aromami in encimi pa živilska industrija naši hrani dodaja preko 5.000 umetnih ali naravnih dodatkov. Nekateri so povsem naravni, spet drugi pa so umetni in celo škodljivi za zdravje. Živilom jih dodajajo zaradi podaljšanja roka uporabnosti, zaradi polepšanja barve ali okusa, zaradi boljše konsistence in strukture, za izboljšanje prehranske vrednosti ali zaradi cenejše proizvodnje izdelka.

Kako torej do zdrave prehrane, ki da dovolj energije in hranilnih snovi?

Pri predelani industrijski hrani še ob prebiranju deklaracij in seznama sestavin ne moreš biti čisto prepričan, katere snovi vsebuje. Ko kuhaš doma po zdravih receptih, pa točno veš, koliko in kakšne sestavine so v hrani, ki jo uživaš. Namesto prečiščene soli uporabiš naravno, zdravo morsko sol, ki vsebuje veliko za telo potrebnih mineralov. Takšno uporabljamo tudi za pripravo naše Biogette in bio zeliščnih soli. Namesto škodljivih hidrogeniziranih maščob uporabiš oljčno, kokosovo ali kakšno drugo zdravo nerafinirano olje. Nobenih skritih sladkorjev in ravno pravšnja količina zdrave soli.

Namesto s hranilnimi snovmi revne industrijske hrane poješ zdrav, okusen obrok, ki ti da energijo za celodnevne aktivnosti. Z malo zmernosti pri količini, se ob taki hrani ne moreš zrediti!

Se sliši zahtevno? V resnici sploh ni, res pa je na začetku potrebno nekaj organizacije, vztrajnosti in časa. Z našimi recepti in s pomočjo Biogette bo v pol ure gotovo kaj dobrega na mizi 😉

Želiš e-knjižico z recepti? Zaupaj nam svoj email na naši prvi strani!

Delite z ostalimi:

Facebook
Twitter
LinkedIn