Pomembno
Čez vsebino kozarčka je prelita tanka plast olja, ki je namenjeno za zaščito namaza. Olje je zelo kakovostno in bogato s hranilnimi snovmi, zato ga lahko vmešate v namaz ali po želji odlijete.
Zakaj naravno fermentirani divji zeliščni namazi Biogetta
- Vsebujejo samonikle rastline, ki so nabrane v naravi in uporabljene sveže
- Vsebujejo oreške in semena, ki so energetsko in prehransko bogata živila
- Vsebujejo veliko prehranskih vlaknin
- Vse sestavine so ekološke pridelane ali nabrane v naravi
- Namazi so naravno fermentirani, kar podaljša njihovo obstojnost in poveča biološko vrednost
- Primerno tudi za vegane
Fermentirani izdelki naj bi imeli ugoden učinek na prebavo in zdravje, so lažje prebavljivi in hranila v živilih telo bolje uporabi. Imajo daljšo obstojnost, saj so naravno konzervirani, odlikuje pa jih tudi značilen obogaten okus. Fermentirana živila vsebujejo številne mikroorganizme, ki lahko, če preživijo pot skozi želodec, prispevajo k pestrosti črevesne mikroflore.
Vendar pa termično obdelana fermentirana hrana ne vsebuje več živih mikroorganizmov, zato so namazi, ki jih uživamo presne, še večje bogastvo za naše zdravje.
Zakaj divje samonikle rastline
Samonikle rastline, ki rastejo samostojno v naravi, so izpostavljene vsem vplivom narave in imajo zato dobro razvit obrambni sistem, ki jim omogoča preživetje. Njihovo obrambo predstavljajo snovi, ki jih imenujemo fitokemikalije. Najbolj znani so antioksidanti in te snovi so v naši prehrani še posebej cenjene, saj imajo blagodejni vpliv na naše zdravje.
V nasprotju z divjimi rastlinami pa vrtne rastline razvijejo odločno manj teh snovi, saj jih človek ščiti in razvaja.
Več informacij
Čemaž vsebuje polifenole, ki delujejo antimutageno, antikancerogeno in antioksidativno, ter lektine, ki preprečujejo razmnoževanje virusov in to celo močneje kot česen. Na naše telo deluje tako, da čisti kri, črevesje, želodec in pljuča, preganja gliste, preprečuje poapnenje žil, niža visok krvni tlak, zdravi bolna jetra, pljuča in žolč.
Da bo namaz še bolj bogat, smo dodali še več zelenja (regrat in špinačo), ki s svojimi lastnostmi razširita nabor pozitivnih učinkov. Za večjo hranilno vrednost poskrbita še sončnično in laneno seme. Izdelek vsebuje veliko prehranskih vlaknin.
Sončnično seme vsebuje 28 % beljakovin z vsemi osmimi esencialnimi aminokislinami, 25–40 % olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin in vitamine A, B1, B2, B6, B12, B6, F,K in veliko vitamina E in D. Predstavlja tudi bogat vir mineralov kot so kalcij, klor, kobalt, mangan, magnezij, jod, cink, baker in železo.
Lan vsebuje za tretjino maščob, od tega je polovica omega 3 alfa linolenske (kar je najvišja vrednost med vsemi rastlinskimi olji), veliko beljakovin in je pomemben vir vitaminov B3, B6 in B9, ter magnezija, fosforja, cinka in selena. Lan je izredno bogat vir prehranskih vlaknin.
Alfalinolenska kislina je osnova za nastanek omega 3 maščobnih kislin, ki preprečujejo nastajanje bolezni srca in ožilja, zmerno znižajo krvni tlak, pomagajo pri razvoju možganov in zavirajo nastajanje snovi v telesu, ki povzročajo vnetja.
Sestava: čemaž, regrat, sončnična in lanena semena špinača, hladno stiskano sončnično olje, morska sol.
Neto količina: 135 g
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
Energijska vrednost: 484 kcal / 2075 kJ
Beljakovine 8,2 g
Ogljikovi hidrati: 7,5 g, od tega sladkorji: 1,0 g
Maščobe: 49 g, od tega nasičene maščobe 4,9 g
Prehranske vlaknine: 7 g
Sol: 1,4 g
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.