-25%

Naravno fermentirani namaz Divji šopek

Medvedi že vedo, kaj je dobro za njihovo zdravje, zato spomladi radi posežejo po čemažu, ki je tako znan tudi pod imenom medvedji  česen«. Naravno fermentirani namaz Divji šopek je pripravljen iz čemaža, regrata, špinače, sončničnih in lanenih semen ter je prava zakladnica hranilnih  snovi, še posebej pozimi.

Ideje za uporabo
Uporabljamo ga kot namaz na kruh ali kruhke, še posebej okusen je z dodatkom sira ali sirnega namaza. Če mu dodamo malo sladke smetane ali masla in kanček bio mediteranske soli, pa je lahko tudi odlična omaka za naše testenine Biogetta. Z žličko namaza  obogatimo različno dušeno zelenjavo, kot je stročji fižol, bučke, jajčevci, cvetača… Namaz dodamo ob koncu kuhanja, da se samo še pogreje.

5,92 

Št. točk, ki jih prejmete ob nakupu izdelka: 6!
Št. točk, ki jih prejmete ob nakupu izdelka: 6!
Kategorija: Oznaka:

Pomembno
Čez vsebino kozarčka je prelita tanka plast olja, ki je namenjeno za zaščito namaza. Olje je zelo kakovostno in bogato s hranilnimi snovmi, zato ga lahko vmešate v namaz ali po želji odlijete.

Zakaj naravno fermentirani divji zeliščni namazi Biogetta

  • Vsebujejo samonikle rastline, ki so nabrane v naravi in uporabljene sveže
  • Vsebujejo oreške in semena, ki so energetsko in prehransko bogata živila
  • Vsebujejo veliko prehranskih vlaknin
  • Vse sestavine so ekološke pridelane ali nabrane v naravi
  • Namazi so naravno fermentirani, kar podaljša njihovo obstojnost in poveča biološko vrednost
  • Primerno tudi za vegane

Fermentirani izdelki naj bi imeli ugoden učinek na prebavo in zdravje, so lažje prebavljivi in hranila v živilih telo bolje uporabi. Imajo daljšo obstojnost, saj so naravno konzervirani, odlikuje pa jih tudi značilen obogaten okus. Fermentirana živila vsebujejo številne mikroorganizme, ki lahko, če preživijo pot skozi želodec, prispevajo k pestrosti črevesne mikroflore.

Vendar pa termično obdelana fermentirana hrana ne vsebuje več živih mikroorganizmov, zato so namazi, ki jih uživamo presne, še večje bogastvo za naše zdravje.

Zakaj divje samonikle rastline
Samonikle rastline, ki rastejo samostojno v naravi, so izpostavljene vsem vplivom narave in imajo zato dobro razvit obrambni sistem, ki jim omogoča preživetje. Njihovo obrambo predstavljajo snovi, ki jih imenujemo fitokemikalije. Najbolj znani so antioksidanti in te snovi so v naši prehrani še posebej cenjene, saj imajo blagodejni vpliv na naše zdravje.

V nasprotju z divjimi rastlinami pa vrtne rastline razvijejo odločno manj teh snovi, saj jih človek ščiti in razvaja.

Več informacij

Čemaž vsebuje polifenole, ki delujejo antimutageno, antikancerogeno in antioksidativno, ter lektine, ki preprečujejo razmnoževanje virusov in to celo močneje kot česen. Na naše telo deluje tako, da čisti kri, črevesje, želodec in pljuča, preganja gliste, preprečuje poapnenje žil, niža visok krvni tlak, zdravi bolna jetra, pljuča in žolč.

Da bo namaz še bolj bogat, smo dodali še več zelenja (regrat in špinačo), ki s svojimi lastnostmi razširita nabor pozitivnih učinkov. Za večjo hranilno vrednost poskrbita še sončnično in laneno seme. Izdelek vsebuje veliko prehranskih vlaknin.

Sončnično seme vsebuje 28 % beljakovin z vsemi osmimi esencialnimi aminokislinami, 25–40 % olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin in vitamine A, B1, B2, B6, B12, B6, F,K in veliko vitamina E in D. Predstavlja tudi bogat vir mineralov kot so kalcij, klor, kobalt, mangan, magnezij, jod, cink, baker in železo.

Lan vsebuje za tretjino maščob, od tega je polovica omega 3 alfa linolenske (kar je najvišja vrednost med vsemi rastlinskimi olji), veliko beljakovin in je pomemben vir vitaminov B3, B6 in B9, ter magnezija, fosforja, cinka in selena. Lan je izredno bogat vir prehranskih vlaknin.

Alfalinolenska kislina je osnova za nastanek omega 3 maščobnih kislin, ki preprečujejo nastajanje bolezni srca in ožilja, zmerno znižajo krvni tlak, pomagajo pri razvoju možganov in zavirajo nastajanje snovi v telesu, ki povzročajo vnetja.

Sestava: čemaž, regrat, sončnična in lanena semena špinača, hladno stiskano sončnično olje, morska sol.
Neto količina: 135 g

Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
Energijska vrednost: 484 kcal / 2075 kJ
Beljakovine 8,2 g
Ogljikovi hidrati: 7,5 g, od tega sladkorji: 1,0 g
Maščobe: 49 g, od tega nasičene maščobe 4,9 g
Prehranske vlaknine: 7 g
Sol: 1,4 g

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Naravno fermentirani namaz Divji šopek”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja