Naravno fermentirani namaz Kodrček

Okusen naravno fermentirani namaz smo pripravili iz kodrolistnega ohrovta, ki vsebuje ogromno pomembnih hranil. Bogat je z vitamini A, C in K, ter minerali železo, kalcij, mangan, magnezij in glukozinati. Poleg tega pa deluje antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno ter znižuje holesterol.

Ideje za uporabo
Uporabljamo ga kot namaz na kruh ali kruhke, še posebej okusen je z dodatkom sira ali sirnega namaza. Če mu dodamo malo sladke smetane ali masla in kanček bio mediteranske soli, pa je lahko tudi odlična omaka za naše testenine Biogetta. Z žličko namaza obogatimo različno dušeno zelenjavo, kot je stročji fižol, bučke, jajčevci, cvetača… Namaz dodamo ob koncu kuhanja, da se samo še pogreje.

7,90 

Št. točk, ki jih prejmete ob nakupu izdelka: 8!
Št. točk, ki jih prejmete ob nakupu izdelka: 8!
Kategorija: Oznaka:

Več informacij

Kodrolistni ohrovt vsebuje zelo veliko mikrohranil, še posebej fito snovi. Raziskave so pokazale njegov pozitiven vpliv na uravnavanje »dobrega in slabega« holesterola ter pozitiven vpliv na preprečevanje bolezni srca in ožilja. Prav posebno vrednost pa ima naravno fermentiran kodrolistni ohrovt zaradi nastanka gentizinske in salicilne kisline, ki dokazano delujeta proti-tumorno.

Je pravi zaklad vitamina A in C, K, saj s 100 g ohrovta zaužijemo kar 12x več vitamina K kot ga nujno potrebujemo. Bogat pa je tudi z bakrom, manganom, magnezijem in železom.

Laneno seme poznamo kot bogat vir maščob z veliko vsebnostjo alfa linolenske kisline, ki je osnova za nastanek omega 3 maščobnih kislin. Bogato je tudi z beljakovinami in predstavlja pomemben vir vitaminov B3, B6 in B9, ter mineralov: magnezija (126% RDA) , fosforja (94% RDA), cinka (78% RDA) in selena (39%). 

A ne le prehranska, tudi zdravilna vrednost lana je pomembna, saj naj bi laneno seme pomagalo pri pljučnih, želodčnih in črevesnih boleznih, hripavosti in slabem apetitu. Poskrbi tudi za ustrezno prebavo in redno odvajanje brez bolečin. Lan je izredno bogat vir prehranskih vlaknin.

(Vir: Domača lekarna patra Simona Ašiča, Mohorjeva družba; 2007)

Sončnično seme vsebuje 28 % beljakovin z vsemi osmimi esencialnimi aminokislinami, 25–40 % olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin, posebej linolne, vitamine A, B1 (91% RDA), B2, B6, B12, B9 – folna kislina (65% RDA), E (293% RDA), F, K ter minerale: kalcij, klor, kobalt, mangan, magnezij (1355% RDA), jod, posebej veliko cinka (81% RDA), bakra (106% RDA) in železa.

OPOMBA: RDA je dnevna priporočena količina, preračunano na 100 g živila. 

Sestavine (v spremenljivih deležih): hladno stiskano sončnično olje*, sončnično seme*, kodrolistni ohrovt (12%)*, laneno seme*, morska sol. 

Neto količina: 135 g

Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
Energijska vrednost: 2.258 kJ/537 kcal
Maščobe: 52,3 g, od tega nasičene maščobe 0,95 g
Ogljikovi hidrati: 5,92 g, od tega sladkorji 1,6 g
Prehranske vlaknine: 5,2 g
Beljakovine: 6,84 g
Sol: 1,4 g

* Iz certificirane ekološke pridelave.
Lahko vsebuje sledove oreškov in zelene.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Naravno fermentirani namaz Kodrček”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja