Zaupala ti bom recept za govejo juho, kot jo je kuhala moja babica, in je zame seveda najboljša goveja juha na svetu.
Sestavine:
- 1 kg govejega mesa
- 1 goveja kost
- kos zelene
- kos pora ali pol čebule
- korenina peteršilja in list
- rumen koren
- 5 rdečih korenčkov
- lovorjev list
- Biogetta za juhe
Kos govejega mesa (boljši je od starejšega goveda) in večjo govejo kost preliješ z mrzlo vodo. Količina vode je odvisna od količine mesa, načeloma pa naj voda povsem prekrije meso. Jaz uporabim na cca 1 kg mesa kakšne 3 l vode. Dodaš lovorjev list in zavreš. Juha ne sme nikoli zelo vreti, preden pa zavre, se na površini naberejo pene. Te pene z žlico odstraniš. Nato zelo zmanjšaš ogenj, tako da juha res čisto počasi vre. Za kakšne 3 ure lahko čisto pozabiš nanjo in odigraš z družino igro monopolija ali greš na sprehod.
Po treh urah v kuhinji že omamno diši, zato juhi urno dodaj večji kos zelene, kos pora ali pol čebule, korenino peteršilja, kakšen rumen korenček in 5 rdečih korenčkov. Če jih imate radi, lahko tudi več. Prav tako dodaj žličko Biogette za juhe, počakaj da zavre in jo spet pusti eno uro počasi vreti.
Čisto juho zdaj preliješ v manjši lonec, po potrebi dodaš še Biogetto za juhe in vanjo zakuhaš domače rezance ali kakšno drugo jušno zakuho. Po vrhu lahko potreseš malo sesekljanega svežega peteršilja. Preostane ti le še, da uživaš v odličnem okusu krasne domače goveje juhe.