Vsaka mama ve, kakšno je lahko vzdušje pri mizi, ko na mizo postavi lonec, poln zdravja in hranljivih snovi. Mnogi otroci ne razumejo, zakaj bi morali grizljati kuhan brokoli ali cvetačo. Raje bi jedli pečene hrenovke z ocvrtim krompirčkom. Da ne govorimo o sladkih prigrizkih, ki utišajo vsakega, še tako zgovornega otroka.
Katere so največje napake, ki jih delamo mame, ko skušamo otroke naučiti zdravega načina prehranjevanja?
- Prepogosto podležemo otrokovim željam: strokovnjaki za prehrano so mnenja, da ne bi smeli otroka spraševati, kaj bo jedel, ker se njihovi odgovori pogosto nagibajo v smer nezdrave hrane. Namesto tega je bolje, da otroku povemo, kaj je danes na jedilniku oz. kaj ima na izbiro.
- Izbiro hrane je treba omejiti: vsak otrok pri hrani potrebuje omejitve. Če otroku rečete, da en teden na jedilniku ne bo hitre prehrane, se je treba tega držati brezkompromisno. V primeru, da popuščate, bo vedno obveljala otrokova volja.
- Kljub otrokovi trmi za mizo je treba vztrajati: če otrok odriva krožnik, je najbolje, da mu ga prihranite za kasneje. Ko bo otrok dovolj lačen, bo hrano pojedel. Na ta način mu lahko privzgojimo navade zdravega prehranjevanja.
4 recepti za slastne jedi, po katerih si bo otrok obliznil prste
1. Sladek pire z bučkami
Za pripravo pireja iz sladkega krompirja z dušenimi bučkami potrebuješ 25 minut.
SESTAVINE
- Sladek krompir
- Bučke
- Pol žličke Biogette in ostale začimbe po okusu
- Čajna žlička masla
- ½ dl mleka
PRIPRAVA
Sladek krompir olupiš in skuhaš v slanem kropu. Ker ima že sam krompir tako močan okus, vodi ni potrebno dodajati nič. Ko se krompir kuha, očistiš bučke in jih narežeš na drobne kocke. Bučke dušiš in jim dodaš začimbe ter pol žličke Biogette. Kuhan krompir nato skupaj z maslom in mlekom pretlačiš v pire. Pire lahko serviraš s popečenim sirom na žaru ali pa skupaj s pečenimi piščančjimi oz. puranjimi trakci.
2. Pomladna enolončnica
Priprava pomladne juhe ti bo vzela 25 minut.
SESTAVINE ZA 3–4 PORCIJE:
- Čebula in strok česna
- Žlica olja
- 200 g rjave leče
- 1/2 l instantne zelenjavne juhe, ki jo pripraviš z Biogetto
- 300 g krompirja
- 300 g korenčka
- Pločevinka paradižnika (800 g)
- Noževa konica popra
- 150 g mini klobasic in po želji malo kisle smetane
PRIPRAVA:
Čebulo in česen olupiš in na drobno sesekljaš. V loncu na pritisk segreješ olje, na njem popražiš čebulo in česen. Dodaš lečo in zaliješ z juho. Lonec zapreš in kuhaš 6 minut. Počakaš, da para izpari. Krompir in korenček opereš, olupiš in na grobo nasekljaš. Zelenjavo dodaš k leči s paradižnikom. Dodaš Biogetto po potrebi. Vse skupaj v pokriti posodi kuhaš 4 minute, začiniš pa še s poprom in majaronom. Klobasice skuhaš ločeno in jih dodaš v juho. Če želiš, enolončnico postrežeš s kislo smetano.
3. “NJAMSI” NARASTEK
Priprava narastka ti bo vzela 30 minut, peka pa dodatnih 35 – 45 minut.
SESTAVINE ZA 3–4 PORCIJE:
- 1 kg krompirja
- 1 por
- 500 g šampinjonov
- 100 g surove šunke
- 1/2 l mleka
- Pol žličke Biogette
- Noževa konica popra
- Surovo maslo za pekač
PRIPRAVA:
Pečico segreješ na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Namastiš večjo posodo za narastke. Krompir opereš, olupiš in razrežeš na kolobarje. Por očistiš, po dolgem razrežeš, opereš in zrežeš na rezinice. Šampinjone očistiš in zrežeš na rezine. Šampinjone, por in krompir zložiš v pekač in mednje potreseš sesekljano šunko.
Mleko zmešaš z Biogetto in poprom ter ga zliješ na zelenjavo. Narastek pečeš od 35–45 minut.
Alternativa: Namesto šampinjonov lahko uporabiš špinačo s smetano. V narastek jo lahko daš tudi zamrznjeno.
4. PEČENI RIŽEVI POLPETKI
Priprava obroka ti bo vzela 40 minut.
SESTAVINE OBROKA ZA 1 OTROKA IN 1 ODRASLEGA:
- 120 g riža parboiled ali 350 g kuhanega riža
- 2–3 žličke repičnega olja
- Sladka paprika v prahu
- Pol žličke Biogette
- Paprika
- 100 g zmlete svinjine
- 50 g skute
- 2 žlici ovsenih kosmičev
- Sojina omaka
- 100 g sojinih kalčkov (svežih ali vloženih)
- Ingverjev prašek
PRIPRAVA:
Riž dušiš v kozici z žličko olja in malo paprike v prahu, da postane steklast. Priliješ 1/4 l vode in dodaš pol žličke Biogette ter zavreš. Riž pustiš na šibkem ognju 15 minut, da nabrekne.
Medtem opereš papriko, jo očistiš in narežeš na kocke. Zmleto meso zmešaš s skuto in z ovsenimi kosmiči ter začiniš s sojino omako. Oblikuješ od 8–10 majhnih polpetov. V voku segreješ žlico olja in na njem popražiš polpete, da se strdijo. Zraven pražiš papriko in kalčke. Potem med nenehnim mešanjem 3 minute zraven pražiš še riž, na koncu pa jed začiniš s sojino omako in z ingverjem.[:]