10 receptov za lahke jedi s testeninami

Lahke jedi s testeninami

Pripravila sem ti deset receptov za lahke in hitro pripravljene jedi s testeninami, ki so idealne za vroče poletne dni.
So hitro pripravljene in ne obtežijo želodca, obenem pa so nasitne in hranljive, če posebej če jih pripraviš z našimi Biogetta testeninami iz stročnic (npr. grahovimi, lečinimi in svedrčki iz črnega fižola, pa tudi ajdove rožice in vse pirine testenine so idealne za te jedi).

za okusno, enostavno in zdravo prehrano.

Izdelki Barbio’s že v več kot 4827 kuhinjah po Sloveniji.


1. TESTENINE S PARADIŽNIKOM IN FETA SIROM

Ta recept sta moja dva fanta našla na Tiktoku, menda je tam prava atrakcija. Mi smo ga preizkusili, še izboljšali z Bio mediteransko soljo in res je bil odličen.

Sestavine za 4 osebe:
Vrečka Biogetta testenin
300 g feta sira
600 g češnjevega paradižnika
300 g mlade špinače
1 dl belega vina
3 žlice oljčnega olja
3 stroki česna
Čili po želji
Pest sveže bazilike
Pol žličke Bio mediteranske soli
Sesekljan peteršilj in parmezan za dekoracijo

Priprava:
Paradižnike prerežemo na pol, feta sir narežemo na koščke. V primerni posodi za pečico oboje zmešamo skupaj z oljčnim oljem, vinom, sesekljanim česnom in natrganimi lističi bazilike. Pečemo v pečici na 200°C približno pol ure.
Medtem operemo špinačo in skuhamo testenine po navodilih v osoljeni vodi. Po pol ure vzamemo posodo iz pečice, dodamo svežo špinačo in dobro premešamo, da špinača oveni. Nato vmešamo še testenine in jed je pripravljena. Na krožniku okrasimo s sesekljanim peteršiljem in naribanim parmezanom. Postrežemo s skledo solate.


2. TESTENINE S SLASTNO PARADIŽNIKOVO OMAKO

Mojo paradižnikovo salso vsi obožujejo, povrhu pa je še vsestransko uporabna. Navadno jo skuham velik lonec in potem zamrznem po porcijah, tako da jo imam vedno pri roki. Uporabim jo za tortilje, kot omako za testenine, ji dodam mleto meso in dobim hitri bolognese, dodam jo k polnjeni papriki, sarmi, k zrezkom…. Res je uporabna in prav pride, kadar moraš nekaj na hitro dati na mizo.

Sestavine za 4 osebe:
Vrečka Biogetta testenin
1 pločevinka pelatov ali sesekljanega paradižnika (800 g)
1 manjša čebula
2 žlici oljčnega olja
2 žlici paradižnikove mezge
1 žlička sladkorja
1 žlička Bio mediteranske soli

Priprava:
Če salso pripravljamo za zamrzovanje, zgornje količine povečamo. Čebulo sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju, da postekleni. Praženje lahko pospešimo, če čebuli dodamo ščep Bio mediteranske soli. Nato dodamo paradižnik, mezgo, sladkor in Bio mediteransko sol ter na majhnem ognju kuhamo dobro uro, da se zgosti. Poskusimo in po potrebi dodamo Bio mediteransko sol. To je to – vrhunska paradižnikova salsa je pripravljena. Prelijemo jo čez kuhane testenine in kosilo je tu. Pelati so za omako boljši, vendar jih je dobro nasekljati, preden jih dodamo k čebuli, da potem ni kakšnih večjih koščkov v salsi. Lahko pa uporabimo tudi sesekljane paradižnike.


3. »TA PRAVE« TESTENINE BOLOGNESE

Zaupala ti bom moj recept za testenine bolognese. Omaka se res nekoliko dlje kuha, vendar jo lahko pripraviš en dan prej in nato samo pogreješ. Splača se vložiti malo več časa, ker je okus potem res odličen! 

Sestavine za 4 osebe:
Vrečka Biogetta testenin
1 rdeča čebula
1 steblo zelene
2 korenčka
500 g mletega mesa (pol govejega, pol svinjine)
1 pločevinka pelatov (800 g)
1 žlička sladkorja
1 žlica paradižnikove mezge
2 žlici oljčnega olja
1 žlička Bio mediteranske soli

Priprava:
Na drobno sesekljano čebulo, zeleno in korenček (približno enaka količina vsakega) med mešanjem pražimo na oljčnem olju kakšnih 10 minut. Enkratna za kuho te omake je AMT ponev za dušenje. Zelenjava se v njej lepo prepraži, prav tako pa je ravno prav globoka, da v njej skuhamo vso omako. Dodamo mleto meso in pražimo naprej, da spremeni barvo. Dodamo pelate, sladkor, paradižnikovo mezgo in Bio mediteransko sol. Premešamo in pustimo, da se na nizkem ognju pokrito kuha dobro uro. Poskusimo in po potrebi dodamo Bio mediteransko sol. Testenine skuhamo po navodilih v osoljeni vodi in jih prelijemo s to božansko omako. Povrhu naribamo parmezan in okrasimo z lističem bazilike.


4. TESTENINE S PASTINAKOM IN SLANINO

Ali veš, da je bil pred prihodom krompirja v Evropo pastinak med glavnimi živili v prehrani ljudi? Potem smo nanj malo pozabili, kar je škoda, ker je zelo okusen. Izgleda kot peteršilj, po okusu pa je bolj sladek in prav odličen, sploh če ga denimo spečemo v pečici kot krompir. Zdaj se ga tu in tam spet dobi in v tem primeru preizkusi tale slasten recept v kombinaciji s slanino in česnom.

Sestavine za 4 osebe:
300 g testenin Biogetta
1 večja korenina pastinaka
100 g rezin slanine
3 stroki česna
Vejica rožmarina
50 g masla
50 g parmezana
Bio mediteranska sol

Priprava:
Ta jed je skuhana v 10 minutah, zato si je treba vse sestavine prej pripraviti. Česen olupimo in narežemo na tanke lističe. Pastinak olupimo, nato pa z lupilcem podolžno narežemo na tanke rezine. Rezine slanine narežemo na palčke ali na manjše kocke. Rožmarin sesekljamo. V ponvi na vročem ognju hrustljavo popražimo slanino, nato ji dodamo pastinak in pečemo nekaj minut. Testenine skuhamo po navodilih v osoljeni vodi. Tik pred koncem pastinaku dodamo še česen in rožmarin, da zadiši, nato dolijemo zajemalko vode, v kateri se kuhajo testenine. Po potrebi začinimo z Bio mediteransko soljo. Testenine odcedimo in jih zvrnemo v ponev k pastinaku. Dodamo maslo in nariban parmezan ter premešamo. Vse skupaj je pripravljeno v 10 minutah. Na krožniku še dodatno posujemo s parmezanom in okrasimo z vejico rožmarina.


5. TESTENINE S TUNO IN PARADIŽNIKOM

Tale enostaven recept za okusno pašto s tuno ti bo večkrat prav prišel, kot na primer na dopustu, ko se ti ne ljubi preveč kuhat. Jaz na morju vse skupaj pripravim kar v pizzopeku. Otroci jo naravnost obožujejo. Odlično in hitro pripravljeno!

Sestavine za 4 osebe:
300 g testenin (npr. Biogetta špageti, široki rezanci, svedrčki…)
2 konzervi tune
1 čebula
1 konzerva pelatov 400 g
1 žlica paradižnikove mezge
2 korenčka
1 žlička Bio mediteranske soli ali Biogette
Parmezan

Priprava:
Čebulo sesekljamo in prepražimo kar na olju iz tunine konzerve. Dodamo pelate ali paradižnikovo salso, žlico mezge, dva na kolobarje narezana korenčka (ali drobno naribana, če ga kdo ne mara), žličko Bio mediteranske soli ali Biogette (če je pri roki, lahko tudi šopek sveže bazilike in/ali rožmarin) ter malo pokuhamo. Medtem damo kuhat testenine. Čisto ob koncu dodamo v omako 2 konzervi odcejene tune in nato še testenine. Premešamo, na krožniku pa posujemo še s parmezanom.


6. HITRE TESTENINE S TUNO

Ta recept je še hitrejša različica testenin z omako iz tune. Moja otroka prisegata, da so tudi bolj slastne. Pri nas jih tradicionalno pripravljamo na smučanju. Ker so res enostavni za pripravo, si jih otroci lahko kar sami pripravijo. Omaka je skuhana v 10 minutah, v tem času pa so običajno pripravljene tudi testenine.

Sestavine za 4 osebe:
Vrečka Biogetta testenin
1 manjša čebula
2 konzervi tune
4 trikotniki topljenega sira
2 dl sladke smetane
Biogetta
Nariban parmezan

Priprava:
Sesekljano čebulo svetlo prepražimo na olju iz tunine konzerve. Hkrati pristavimo tudi lonec z osoljeno vodo za testenine. K čebuli dodamo topljeni sir in počakamo da se malo raztopi. Zalijemo s smetano in začinimo z Biogetto. Če se omaka preveč zgosti, prilijemo pol zajemalke vode od špagetov. Ko je sir povsem stopljen, dodamo tuno in še par minut kuhamo. Medtem so tudi testenine že kuhane, zato jih odcedimo, prelijemo z omako in premešamo. Na krožniku posujemo z naribanim parmezanom.
Če otroci to jed sami pripravljajo, pa še niso preveč vešči noža, jo lahko skuhajo tudi brez čebule.


7. TESTENINE S TARTUFATO

Hitrejše jedi s testeninami skorajda ne najdeš. Vse sestavine praktično samo pogreješ, Biogetta testenine se skuhajo v par minutah in če zraven pripraviš še skledo mešane solate, imaš odlično in lahko poletno kosilo pripravljeno v 10 minutah.

Sestavine za 4 osebe:
Vrečka Biogetta testenin
3 žlice dobre tartufate
300 ml sladke smetane
Po želji olje s tartufi za še bolj intenziven okus
Bio provansalska sol
Parmezan

Priprava:
Testenine skuhamo po navodilih. V kozico damo sladko smetano, tartufato, bio provansalsko sol in nekaj kapljic olja s tartufi. Ko se sestavine pregrejejo (ni treba, da zavrejo), dodamo kuhane testenine, po potrebi prilijemo malo vode od kuhanja testenin, in dobro premešamo, da se omaka lepo porazdeli po testeninah.


8. TESTENINE S PESTOM

Tudi testenine s pestom so zelo hitro pripravljene. Pesto lahko kupimo že pripravljen, lahko pa ga naredimo tudi sami, saj je zelo hitro pripravljen in precej bolj okusen od kupljenega.

Sestavine za 4 osebe:
Velik šopek sveže bazilike
2 stroka česna
100 g pinjol
1-2 dl oljčnega olja
50 g parmezana
Bio mediteranska sol
Vrečka Biogetta testenin

Priprava:
Pinjole na hitro popražimo na suhi ponvi, da rahlo porjavijo. Oprano in osušeno baziliko, česen, na koščke narezan parmezan, oljčno olje, pinjole in Bio mediteransko sol damo v sekljalnik in na hitro zmiksamo, da nastane gosta pasta. Olje dodajamo postopoma, da dobimo pravo gostoto. Testenine skuhamo po navodilih v slani vodi in zmešamo s pripravljenim pestom. Lahko prilijemo tudi malo vode, v kateri so se kuhale testenine. Na krožniku izdatno potresemo s parmezanom.


9. TESTENINE CARBONARA

Pri italijanskih receptih za testenine je najbolj fascinantno to, da so pripravljeni iz le nekaj sestavin. Kljub temu pa so neverjetno okusni! Italijani so res mojstri kombiniranja pravih sestavin za najboljše okuse. Tak primer so tudi testenine carbonara.

Sestavine za 4 osebe:
Vrečka Biogetta testenin (običajno se carbonara pripravlja s špageti, lahko pa poskusiš tudi z drugimi vrstami testenin)
100 g slanine
50 g masla
4 jajca
2 stroka česna
100 g parmezana (lahko tudi pol pecorina)
Bio brusnična sol
Poper

Priprava:
Jajca razžvrkljamo, zmešamo z naribanim parmezanom (nekaj parmezana prihranimo za posip na krožniku) in začinimo z Bio brusnično soljo ter poprom. Česen rahlo potolčemo z nožem, da še ostane cel. Slanino narežemo na kockice ali rezine. V ponvi popečemo slanino in česen, da postane hrustljava, ter dodamo maslo. Po kakšni minuti česen odstranimo. Testenine skuhamo po navodilih. Ko so kuhane, jih predevamo v kozico s slanino, prilijemo tudi malo vode od kuhanja testenin. Dobro premešamo in nato odstavimo z ognja. V še vroče vmešamo jajca s parmezanom, dobro premešamo in takoj postrežemo. Na krožniku posujemo s parmezanom, lahko pa tudi s sesekljanim svežim peteršiljem.


10. TESTENINE AGLIO E OLIO (ČESEN IN OLJE)

To je še en vrhunski italijanski recept iz le nekaj sestavin, ki dokazuje, da je včasih manj lahko tudi več. Če imamo kakovostno oljčno olje, česen, čili in svež peteršilj, lahko pripravimo vrhunsko jed s testeninami, ki se je ne bomo nikoli naveličali.

Sestavine za 4 osebe:
Vrečka Biogetta testenin
1 dl kakovostnega oljčnega olja
3 stroke česna
Šopek peteršilja
Ščep čilija
Pecorino ali parmezan

Priprava:
Česen nasekljamo na tanke rezine, peteršilj sesekljamo, sir naribamo. Testenine skuhamo po navodilih v osoljeni vodi, kakšno minuto manj. Oljčno olje v ponvi segrejemo ter dodamo čili in česen, samo toliko da zadiši. V ponev predenemo kuhane testenine, skupaj z malo vode, v kateri so se kuhale. Dodamo peteršilj in dobro polovico naribanega parmezana. Med mešanjem pražimo še kakšno minuto, da se okusi prepojijo. Nato naložimo jed na krožnike, kjer jo še dodatno potresemo s parmezanom oz. pecorinom.

Delite z ostalimi:

Facebook
Twitter
LinkedIn